Lang leve de Dag van de Privacy
Lang leve de Dag van de Privacy
28 januari 2019

De Dag van de Privacy is voor mensen als Privacy Officers en Security Specialisten altijd een bijzondere dag. Hoeveel berichten hierover heeft u vandaag al langs zien komen? Veel organisaties posten bijna dwangmatig berichten over hun eigen security- en privacy maatregelen, hun diensten daaromtrent of een simpele “Hoera het is de Dag van de Privacy”. Maar waarom is deze dag in het leven geroepen? Waar staan we op de Dag van de Privacy precies bij stil?

Vraag een willekeurige persoon op straat of hij/zij zich zorgen maakt over zijn/haar privacy en de kans is groot dat “ik heb niets te verbergen” in lijn ligt met het antwoord. Hoewel de bewustwording omtrent privacy laag lijkt, blijkt uit onderzoek van de Autoriteit Persoonsgegevens dat toch steeds meer mensen zich bewust worden van het belang van privacy maatregelen en bewustzijn hieromtrent. Uit ditzelfde onderzoek blijkt dat maar liefst 94% van de ondervraagden zich wel degelijk zorgen maakt over hun privacy, vooral het eventuele misbruik van gevoelige informatie zoals identiteitskaarten, bankgegevens of medisch gegevens. Waar komt deze bewustwording vandaan?

Met ingang van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) in 2018 werd de “hype” omtrent veilige omgang van persoonsgegevens extra onderstreept. Bedrijven zetten alles op alles om compliant te zijn en mailverkeer over het wijzigen van privacyrichtlijnen nam astronomisch toe, ook naar consumenten. Door deze toename in berichtverkeer en prioritering van security en privacy binnen organisaties is ook de algemene bewustwording omtrent privacy toegenomen, hetgeen ook uit het onderzoek van de Autoriteit Persoonsgegevens naar voren komt. De Europese Toezichthouder voor Gegevensbescherming (EDPS) meldt daarbij tevens een substantiële groei in het aantal meldingen van datalekken sinds de invoering van de Privacywetgeving; meer dan 95000 meldingen van verontrustende burgers! In Nederland zijn er sinds de invoering maar liefst 9961 datalekken gemeld, waarvan de Autoriteit Persoonsgegevens er naar eigen zeggen 56% van heeft afgehandeld.

Datalekken zijn aan de orde van de dag. Er vinden gemiddeld genomen 500 gevallen van identiteitsfraude per dag plaats. Op de “tech” secties van populaire nieuwssites verschijnen iedere dag weer nieuwe items omtrent security issues. Vaak blijkt dat de organisaties die met security issues geconfronteerd worden hun beveiliging niet op orde hebben en getroffen individuen onzorgvuldig omgaan met persoonsgegevens en -documenten. Juist daarom is het belangrijk dat er een dag als de Dag van de Privacy bestaat, om niet alleen bedrijven te wijzen op het belang van gedegen security- en privacy maatregelen, maar ook individuen aan te sporen bewuster om te gaan met eigen privacy en persoonsgegevens. Cybercriminaliteit kan iedereen, overal en op elk moment treffen en voorkomen is in dezen per definitie beter dan genezen.

Dus, waarom participeert KEMBIT aan de Dag van de Privacy? Om samen met u én uw organisatie bewustwording omtrent Security en Privacy te vergroten en zo samen het IT landschap een stukje veiliger te maken (en omdat het een mooie gelegenheid is om onze Security dienstverlening schaamteloos te promoten natuurlijk). Lang leve de Dag van de Privacy!

 

Bronnen:
https://www.nrc.nl/nieuws/2016/08/26/500-gevallen-van-identiteitsfraude-per-dag-a1518037
https://www.security.nl/posting/595455/EU-privacytoezichthouders+ontvangen+95_000+AVG-klachten
https://www.autoriteitpersoonsgegevens.nl/nl/nieuws/nederland-maakt-zich-zorgen-over-privacy
https://tweakers.net/nieuws/146867/ap-heeft-sinds-invoering-eu-privacywet-bijna-10000-privacyklachten-ontvangen.html

Terug

In het eerste kwartaal van dit jaar heeft KEMBIT door het succesvol uitrollen van diverse BI traject...

Vandaag heeft KEMBIT officieel haar nieuwe vacaturepagina gelanceerd. Op www.werkenbijkembit.nl kunn...

Dit weekend kopte diverse nieuwsmedia: “AIVD: China hackt in Nederland en steelt gevoelige informati...