Microsoft koopt GitHub: vliegende start of vallende ster?
Microsoft koopt GitHub: vliegende start of vallende ster?
5 juni 2018

Het hing al een poosje in de lucht, maar gisteren bevestigde Microsoft zelf dat ze het Git-based code sharing platform GitHub hebben overgenomen. Oud Xamarin CEO Nat Friedman, die nu Corporate VP bij Microsoft is, zal de nieuwe CEO van GitHub worden. Maar wat voor gevolgen gaat deze Mircosoft overname voor GitHub gebruikers hebben?

Het feit dat Microsoft direct een nieuwe CEO voor GitHub aanstelt, roept natuurlijk wat vraagtekens op. Betekent dit dat Microsoft met GitHub een nieuwe weg wil inslaan of hun koers wil veranderen? Microsoft stelt echter zelf dat GitHub onafhankelijk zal blijven opereren zoals het dat altijd gedaan heeft. GitHub draaide tot op heden hoofdzakelijk op inkomsten uit Paid Accounts, maar er kon ook altijd gratis van het platform gebruik worden gemaakt. Cynici vrezen voor het voortbestaan van deze gebruikerservaring.

Ondanks de statements van Microsoft, blijft er een sfeer van wantrouwen rondom de overname hangen. Niet vreemd, aldus nieuwsplatform TechCrunch, dat eerder vorige week anonieme tips ontving over de blijkbaar toen reeds gesloten deal en het vermeende nieuwe karakter van het platform; het platform, dat -zo vrezen velen- wellicht niet meer zo open source zou zijn als het eerst was. Nu is GitHub meer dan alleen open source software, maar een dergelijke move zou zowel voor Microsoft als GitHub voor veel negatieve controverse zorgen.

Ondanks het feit dat voor de mogelijke risico’s van de overname veel te zeggen valt, is er zeker ook genoeg potentie voor vruchtbare uitkomsten. Zo zou Microsoft meer solide en uitgewerkte links kunnen bouwen tussen GitHub en Azure en zou mogelijke synergie tussen GitHub en LinkedIn op het gebied van Online Tutorials en educatie mogelijk zijn. Microsoft Reps spreken zich daarnaast online openlijk uit over hun voorliefde voor het open source platform en hoe ze schade aan het karakter of de community onvergeeflijk zouden vinden.

Het is dus koffiedikkijken, welke gevolgen de overname van GitHub door Microsoft gaat hebben. Zowel positieve als negatieve gevolgen vallen te verdedigen en het zal enkel een kwestie van tijd zijn om te zien welke draai Microsoft aan het platform zal geven. Onze KEMBIT Developers zijn fervent GitHub liefhebbers en volgen de veranderingen dan ook op de voet. We houden je op de hoogte!

Bron: www.techcrunch.com

Terug

 Microsoft heeft onlangs haar verstrekte Partnerships weer grondig onder de loep genomen. Goed nieuw...

In het eerste kwartaal van dit jaar heeft KEMBIT door het succesvol uitrollen van diverse BI traject...

Vandaag heeft KEMBIT officieel haar nieuwe vacaturepagina gelanceerd. Op www.werkenbijkembit.nl kunn...