Oktober Security Maand: Stop Onveilig Computergebruik
Oktober Security Maand: Stop Onveilig Computergebruik
5 oktober 2018

Cybersecurity is de afgelopen maanden veelvuldig besproken op ongeveer alle kanalen denkbaar en in elke mogelijke context. We hebben ons er zelf ook schuldig aan gemaakt, vooral in de periode waarin de Algemene Verordening Persoonsgegevens opportune werd. Toen schoot deze week een onderzoek van Alert Online voorbij, waarin aangekaart werd dat ondanks de schijnbaar hoge informatiestroom aangaande digitale veiligheid, mensen nog veelvuldig getroffen worden door cybercriminaliteit. Gezien oktober ook nog eens de  "Europese Maand van de Cyberveiligheid" is, hadden onze Security Experts aanleiding genoeg om de Security Awareness eens onder de loep te nemen.

Cybercrime
Het onderzoek van Alert Online stelt dat de mens zelf een belangrijke schakel is in de totale cybersecurity-ketting. Zo geeft 74 procent van de deelnemers aan wel eens met cybercrime te maken te hebben gehad. Vorig jaar was dit nog 65,6 procent; een stijging van 8,4 procent! Opvallend aan deze stijging is dat van diezelfde groep mensen 45 procent zich nooit zorgen maakt om eventuele identiteitsfraude en dat 39 procent zich totaal geen zorgen maakt over een cyberaanval. Ja, wij zijn ook verbaasd.

Maatregelen
Het nemen van maatregelen tegen cybercrime is de simpelste manier om te zorgen dat de footprint, het aantal mogelijkheden om iemand te hacken, wordt verkleind. Op basis van bovengenoemde cybercrime cijfers zou je mogen verwachten dat mensen massaal maatregelen treffen. Toch? Fout! De helft van alle Nederlanders blijkt géén maatregelen getroffen te hebben nadat ze te maken hadden met cybercrime. Wij zijn het spoor volledig bijster, maar geven de moed niet op. KEMBIT gelooft in veiliger computergebruik voor iedereen en we geven je een aantal eenvoudige tips om de kans op een cybercrime-aanval voor jezelf (en voor je organisatie) aanzienlijk te verkleinen. Immers: het houdt niet op, niet vanzelf…

> Zorg ervoor dat apparaten die verbonden zijn met het internet beschikken over de laatste (security)updates.
> Installeer degelijke antivirussoftware (check hoe goed de software scoort op www.av-test.org).
> Gebruik wachtwoordzinnen in plaats van wachtwoorden of gebruik een wachtwoordmanager die moeilijke wachtwoorden genereert.
> Geef je wachtwoord nooit, maar dan ook nooit weg!
> Ben voorzichtig met verdachte e-mails, hyperlinks of bijlagen.

Meer tips en informatie over Security? We werken momenteel aan een aantal spannende nieuwe projecten omtrent Security Awareness en andere maatregelen. Houd ons in de gaten via onze Social Mediakanalen of neem direct contact met ons op via het contactformulier onder aan de pagina!

LinkedIn
Twitter
Facebook

Terug

 Microsoft heeft onlangs haar verstrekte Partnerships weer grondig onder de loep genomen. Goed nieuw...

In het eerste kwartaal van dit jaar heeft KEMBIT door het succesvol uitrollen van diverse BI traject...

Vandaag heeft KEMBIT officieel haar nieuwe vacaturepagina gelanceerd. Op www.werkenbijkembit.nl kunn...